Josep Borrell: „Israelul nu poate avea drept de VETO asupra autodeterminării palestiniene, să vorbim despre implementarea soluției cu două state”

Josep Borrell: „Israelul nu poate avea drept de VETO asupra autodeterminării palestiniene, să vorbim despre implementarea soluției cu două state”
Josep Borrell, șeful diplomației europene

Josep Borrell – Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate – a transmis, sec, că Israelul nu poate avea drept de veto asupra autodeterminarii palestiniene.

Declarația tranșantă survine pe fondul unei dezbateri aprinse între premierul Benjamin Netanyahu și comunitatea internațională, cu privire la ceea ce se va întâmpla odată cu încheierea războiului din Gaza.

Marți, Borrell le-a oferit celor 27 de miniștri de externe ai UE proiectul unui plan de pace pe care dorește ca blocul să îl adopte și să îl utilizeze ca foaie de parcurs pentru implementarea soluției cu două state bazate pe liniile de dinainte de 1967, cu Ierusalimul de Est ca Capitală palestiniană, începând cu un proces internațional de pace.

„Israelul nu poate avea drept de veto în cee ace privește autodeterminarea poporului Palestinian. Dacă Organizația Națiunilor Unite recunoaște – așa cum a recunoscut de multe ori – dreptul la autodeterminare al poporului palestinian , nimeni nu-i poate opune veto”, a declarat Joseph Borrell reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Benjamin Netanyahu a fost categoric, în ultimele săptămân,i cu privire la opoziția sa față de un stat palestinian, chiar dacă Statele Unite ale Americii, UE și țările arabe moderate au insistat că un proces cu două state trebuie să aibă loc odată ce războiul s-a încheiat.

Premierul israelian a subliniat, însă, că un astfel de scenariu ar fi o amenințare existențială pentru Israel.

Borell: „Trebuie să vorbim despre implementarea soluției cu două state în loc să vorbim despre un proces de pace”

„Trebuie să vorbim despre implementarea soluției cu două state în loc să vorbim despre un proces de pace”, a precizat Josep Borrell.

  • SUA și UE sunt printre cei care, în trecut, au susținut că recunoașterea statului palestinian trebuie să vină după un acord de statut final pentru cele două state.
  • În lumina procesului de pace înghețat, Autoritatea Palestiniană a susținut, în ultimul deceniu, că recunoașterea statului trebuie să fie acordată unilateral.

La New York, ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad Malki, care s-a întâlnit luni cu miniștrii de externe ai UE, a cerut Consiliului de Securitate să recunoască „Palestina” ca stat membru al ONU.

„Există doar două căi înainte, una care începe cu libertatea palestinienilor și… una care condamnă regiunea la vărsări de sânge și conflicte nesfârșite. Israelul nu ar trebui să-și mai facă iluzia că există cumva o a treia cale prin care poate alege continuarea ocupației și (n.red. – în același timp) să realizeze pacea și securitatea regională”, a spus Riyad Malaki, citat de The Jerusalem Post.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Cresc salariile minime de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Bani în plus, direct pe card, pentru cei cu pensii SUB 3000 LEI. Decizie din...
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×